Sundogliv.dk

Forældre til et barn med sukkersyge

Vi tror aldrig det sker for vores familie eller vores egne børn, men det kan desværre ramme alle. Faktisk menes det at mindst 260.750 danskere har diabetes og 60.000 ved endnu ikke, at de har type 2-diabetes. Faktisk er antallet af mennesker med diabetes mere end fordoblet fra 2000-2016.

I blandt de mange danskere rammes børn desværre også. Heriblandt mig selv og måske også dit barn, hvis du læser dette indlæg. Jeg selv, fik konstateret diabetes 1 som 12-årig og har i dag derfor levet med det i 12 år – Og ja, bare rolig, jeg er stadig sund og rask, trods min kroniske sygdom som altid vil forfølge mig.

Forældre til et barn med diabetes

Et liv med sukkersyge som barn

Det lyder måske dumt, men faktisk er jeg glad for at jeg fik det som barn, da man som barn i det danske system får en langt bedre hjælp og vejledning til et liv med sukkersyge, hvor voksne må stå mere på egne ben. Når det så er sagt følger der også en masse udfordringer med, når man som barn skal leve et liv, med en konstant livstruende sygdom hængende over sig.

Jeg vil prøve at give dig mine bedste råd i forhold til at have et barn med sukkersyge:

Det skal nok gå

Inden du maler fanden på væggen, vil jeg hurtigt slå fast, at selvom man får konstateret sukkersyge som barn kan man sagtens leve et normalt og velfungerende liv, uden at man skal gå på kompromis. Så husk, at selvom dit barn har fået konstateret sukkersyge, skal alt nok gå! Tænk positiv – Og husk at barnet godt kan mærke hvis du er helt ulykkelig, så støt og bak op!

Må mit barn med sukkersyge drikke alkohol?

Det korte svar er JA! Hvornår dit barn må drikke alkohol og gå i byen er helt op til dig selv, men sukkersygen må ikke være en hindring for dit barn.

Med fare for at lyde som en alkoholiker, kan jeg med ro i stemmen sige, at jeg de seneste mange år har drukket alkohol uden problemer – Det skal selvfølgelig altid være i moderate mængder, men det skal det også selvom man ikke har sukkersyge. Så lav nogle regler med dit barn om hvor meget han/hun må drikke – på den måde undgår i uheldige episoder, hvor barnet ikke længere er i kontrol, for så kan kombinationen af sukkersyge og alkohol godt blive farlig.

Et godt råd du kan give dit barn, når han/hun skal i byen er noget han/hun helt sikkert vil blive glad for. Men en god ide og noget jeg næsten altid gør når jeg er i byen, er at spise en pizzaslice eller en pita inden jeg går hjem. Det vigtigste er, at blodsukkeret i løbet af natten ikke må falde – så derfor er det en god ide at få nogle kulhydrater ind, inden man går hjem i seng. Et højt blodsukker er trodsalt bedre end lavt, når barnet måske har en promille over det sædvanlige.

Må mit barn med sukkersyge få alkohol

Må man spise slik når man har sukkersyge?

Det korte svar er igen JA! Du må endelig ikke begrænse dit barn pga. sukkersygen. Man siger jo, at man kan spise alt selvom man har sukkersyge og det samme gælder slik, kage og sodavand – dog anbefaler jeg altid at drikke light produkter.

Dog skal man være opmærksom når man spiser slik og kage og samtidig huske at få den rigtige mængde insulin, så blodsukkeret ikke flyver op og ned – så hold det igen i moderate mængder, men dit barn skal ikke være uden for, når resten af familien skal have fredagsslik.

Som alternativ kan dit barn få slik fra Easis – hvilket faktisk smager helt okay.

Kan man dyrke sport med sukkersyge?

Her må mit svar være ja og nej. Jeg har altid dyrket sport på eliteplan, og har derfor spillet fodbold op til 7 gange om ugen det meste af mit liv. Her var sukkersygen helt klart en stor udfordring, da jeg spillede på et niveau, hvor der ikke var plads til dårlige dage – her var det helt klart en kæmpe udfordring med sukkersygen. Men når det så er sagt spiller jeg i dag fodbold på et noget lavere niveau og får en del i fitness, hvilket jeg sagtens kan.

En god ide er ALTID at have 1-2 juice med ud, når man skal være aktiv samtidig med at man går efter at ens blodsukker gerne må være lidt højere end normalt, når man skal dyrke sport! Men husk – ALDRIG over 15.

Så kort sagt, selvom dit barn har fået konstateret sukkersyge, så skal alt nok gå! Tænk positiv, og husk at du højst sandsynligt nu får et barn med et godt overblik og en god struktur i sit liv. Og at man som barn med sukkersyge sagtens kan leve et helt normalt liv, selvom vi selvfølgelig alle håber at lægerne en dag knækker koden, så vi ikke behøver at måle og stikke os selv, men bare rolig – vi vænner os til det… ja vi kan faktisk ikke mærke det.

Har du spørgsmål er du meget velkommen til at kommentere nedenfor.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del meget gerne -->

Share on facebook
Facebook

Andre læste også

coloseum-italien

Derfor skal du besøge Italien

Mange rejser hvert år til Italien, både i og udenfor feriesæsonen. Italien er kendt for mange ting; sprøde pizzaer, lækre pastaretter, godt vejr og dejlige,

Læs mere »
7 tips til en sund livsstil

7 tips til en sund livstil

At leve en sund livsstil betyder ikke du skal bruge flere timer i gymnastiksalen og kun spise salatblade. Du behøver heller ikke holde dig fra

Læs mere »

Seneste indlæg

Kategorier